Geopolitička dešavanja će se odraziti i na tržište Srbije kada je reč o cenama goriva, pa se mogu očekivati poskupljenja, rekao je Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta.

On je za RTS naveo da je tržište osetljivo i da su prognoze nezahvalne.

Zbog napete situacije u Venecueli, uz američke sankcije, cena barela sirove nafte je dostigla 73 dolara, što je 40 odsto više u poređenju sa cenama krajem prošle godine. Skok cena crnog zlata pogađa ceo svet, a posebno evropsko tržište, koje je uvozno zavisno, pa tako i Srbiju. Od ukupne potrošnje nafte i derivata naša zemlja uvozom pokriva dve trećine.

Cene goriva na pumpama u Srbiji od februara su već porasle u proseku za šest dinara, a počela je da raste i cena gasa za automobile, koja je do sada padala.

Goran Radosavljević je rekao da, što se tiče TNG-a, u ovom trenutku postoji vanredna situacija, jer je upumpana nafta lošijeg kvaliteta i onda su zemlje koje koriste naftovod iz Rusije, a to su Nemačka, Poljska, Slovačka i Mađarska, zaustavile uvoz dok se problem ne reši. Ističe da je reč o potpuno vanrednoj situaciji jer cena TNG-a sezonski inače pada u ovo doba godine, ali napominje da je čitavo tržište osetljivo na promene.

Kada je reč o globalnim dešavanjima koja utiču na cenu nafte, kaže da u trenutku kada cene idu gore-dole svaki događaj može da poremeti cenu – navodi da bi Iran mogao da obustavi isporuke, dogovor OPEK-a, dešavanja u Venecueli, kao i najave Rusije i Kine da neće poštovati embargo. Geopolitičke tenzije ne samo da su uzburkale svetsko naftno tržište, već se skoro nije desilo da u istom trenutku ima ovoliko rizika koji kroje cenu barela.

„Sve to nas stavlja u kontekst velike neizvesnosti, a kad je neizvesnost, onda cena raste“, kaže Radosavljević.

Dodaje da se to neće odmah odraziti na tržište Srbije, jer se nafta kupuje na odloženi period i dogovara se unapred, a postoje i zalihe. Međutim, kako kaže, ako se trend nastavi, mogla bi se očekivati poskupljenja.

Izvor: Nezavisni.rs