U Beogradu je održan još jedan građanski protest protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pod parolom „Jedan od pet miliona“. Okupljenima su se obratili predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, psiholog dr Žarko Trebješanin i predstavnica Asocijacije nezavisnih odbornika Dragana Rakić.

Protest je održan uz novi zahtev – smena ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije u vreme sezone gripa sterilnom bloku na hematološkom dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je Lončar i njegove kolege sa instituta nisu smele da dozvole posetu Vučića i „svite“ sterilnom bloku zarad politilčke kampanje i istakao da tada nije poštovan ni jedan medicinski protokol kojim se štiti zdravlje te dece.

On je kazao da je situacija u zdravstvu katastrofalna i na ivici kolapsa i da se samo nadljudskim naporima zaposlenih uspeva održati rad zdravstvenog sistema.

Protestna šetnja je krenula drugim putem u odnosu na prethodnih jedanaest subota – Uzun Mirkovom, pored Kalemegdana, Brankovom, ka Terazijskom tunelu, koji je, kako je i bilo najavljeno, izlepljen Vučićevim neispunjenim obećanjima, pa dalje pored Skupštine i RTS.

U Terazijskom tunelu koji su nazvali „Vučićev tunel laži“ lepili su nalepnice ispisane obećanja predsednika Srbije Aleksadra Vučića koja nije ispunio.

Među nalepnicama kojima je tunel oblepljen su i izjave Vučića poput „U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar“, „Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016.godine“, „O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim“ što je izjava iz 2018. godine.

Potom „Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićemo za dve nedelje“, „Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima“ i „Pa jedini koji ne vredja nikoga, jedini koji ne govori loše, koji ne govori o drugima, to sam ja“.

Ispod svake izjave napisano je velikim slovima „laž“.

Te nalepnice izlepljene su i na vrata zgrade RTS-a i Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Ispred zgrade RTS-a raširen je transparent „Tunel laži Aleksandra Vučića“ i upaljene baklje.

Organizatori protesta su ispred RTS poručili direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da su od onih koji lažu „gori oni koji šire te laži“.

Građani su i na večerašnjem protestu mogli da potpisuju „Sporazum sa narodom“.

Po završetku protesta zaposleni u Gradskoj čistoći su počeli da čiste ulice i da skidaju nalepnice iz Terazijskog tunela što je naišlo na negodovanje jednog broja onih koji su došli na protest pa su im zviždali, a potom oblepili i jedno od vozila komunalaca. Ljudi koji su se tu našli vikali su im „UA“.

Okupljeni su duvali u pištaljke i nosili brojne transparente na kojima izmedju ostalog piše „Sloboda se osvaja na slobodnim izborima“, „Nije Ustav krpa da ga šutiraš“, „Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove“, „1244 razloga Kosova je Srbija“ i veliki transparent „Asocijacija slobodnih odbornika“, koju je osnovalo oko 700 odbornika iz parlamenata lokalnih samouprava iz čitave Srbije.

Kako javlja reporterka N1, ovoga puta na protestu nije bilo levog bloka.

Dragana Rakić je na protestu obavestila građane da je danas formirana Asocijacija slobodnih odbornika. Ona je podsetila da su odbornici bili od samog početka pod pritiskom SNS, da je do prekomponavanja vlasti došlo pritiscima, ucenama i pretnjama. Oni koji su rekli ne, do danas su mnogo toga pretrpeli, dodala je, navodeći da su bili izloženi pretnjama, pritiscima, ucenama, fizičkim maltretiranjima, pretnjama otkazima, medijskom linču…

„Večeras je sa vama 687 odbornika koji su rekli „ne“ Vučićevoj diktaturi“, navela je. Kolika je cena toga, svako od nas zna, pogotovo oni koji dolaze iz malih sredina, jer je Srbija puna „malih Vučića“, istakla je.

Ne nasedajte na vlast da su svi političari isti, nismo isti, ima nas koji nećemo nikad odustati jer sloboda nema cenu, ima i nas koji smatramo da politika može da bude častan posao, dodala je.

Na platou su bili postavljeni štandovi na kojima građani mogli da potpišu „Sporazum sa narodom“. Okupljeni su nosili brojne transparente na kojima je, između ostalog, pisalo „Sloboda se osvaja na slobodnim izborima“, „Nije Ustav krpa da ga šutiraš“, „Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove“, „1244 razloga Kosova je Srbija“ i veliki transparent „Asocijacija slobodnih odbornika“, koju je osnovalo oko 700 odbornika iz parlamenata lokalnih samouprava iz čitave Srbije.

Podsetimo, prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su se dopunjavali.

Zatraženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama, i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i da ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović podnese ostavku.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim gradovima u Srbiji, kao što su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Kraljevo.

Građani su na prošlonedeljnom protestu mogli da potpisuju „Sporazum sa narodom“, koji su predstavnici 34 opozicione političke organizacije potpisali, a svojim potpisom garantovali su njegovo sprovođenje. Sporazum sa narodom, kako poručuje opozicija, nije koalicioni sporazum već most između građana na protestima i već postojećih ideja političkih stranaka i organizacija.

Proteste „Jedan od pet miliona“ podržao je određen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika, advokata, Sindikat lekara i farmaceuta…

izvor N1