Poklanjanjem zemljišta niškog Aerodroma „Konstantin Veliki“ državi, gradska vlast se odrekla miliona koji prelaze sumu veću i od godišnjeg budžeta koji je neophodan da Niš funkcioniše, ističu u Nacionalnoj koaliciji za decentralitaciju, a vrednost poklona veća je i od duga prema vojsci, kojim su se pravdali za ustupanje aerodromske luke.

 

Iako se poklonu u zube ne gleda, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) se pozabavila jednim od najvrednijih poklona koji je gradska vlast Niša poklonila Republici. Analizirajući dokumenta do kojih su došli zaključuju da je vrednost zemljišta niškog aerodroma duplo veća nego što su to tvrdili gradski čelnici.

Početkom godine je Vlada Srbije zemljište prenela firmi „Aerodromi Srbije“, koju odnedavno vodi bivši gradski većnik Mihajlo Zdravković i za koju najavljuju da će biti „preseljena“ u Niš.

Dokumenti NKD pokazuju da je procenjena vrednost zemljišta 8,8 milijardi dinara – što je za 13 % više od godišnjeg prihoda budžeta Niša prethodnih godina.

Gradske vlasti su se poklanjanjem zemljišta niškog aerodroma odrekli godinu i 2 meseca kompletnog finansijskog funkcionisanja grada. Ovaj iznos ne uključuje vrednost poklonjenog javnog preduzeća, sertifikata i moguću dobit u narednim decenijama – ističu u NKD.

Podsećaju i da su se tokom protesta protiv poklanjanja niške vazdušne luke čelnici grada pravdali da je to neophodno zbog ogromnog duga prema vojsci i da će time biti sravnati računi. Ipak, u NKD ističu da su nadležni tada govorili o dugu od oko 5,8 milijardi dinara, a da je realna vrednost ustupljenog zemljišta čak 51,7 % veća od tog iznosa.

Početkom 2019. godine NKD je utvrdio ne samo da Republika nije još oprostila dug za to zemljište Nišu, već i da se to najverovatnije neće ni desiti. Ne postoji niti jedan zvaničan dokument koji obavezuje Republiku da oprosti dug. Ukoliko Republika i Grad Niš ne regulišu pitanje dugovanja u vezi sa zemljištem Aerodroma Niš i Kasarne Bubanjski Heroji, Grad Niš će biti u obavezi da isplaćuje DNEVNU kamatu u visini od 6.313 evra počev od 29. juna sledeće godine – podsećaju u NKD.

 

Da li se sprema nova koncesija i u Nišu?

Podaci do kojih su iz NKD došli otvorila su mnoga pitanja, te zato iz ove organizacije zahtevaju od Ministarstva i Vlade Srbije da građanima objasne, za početak, zašto Gradu Nišu nisu oprostili dug na ime „oduzetog“ zemljišta, koje je prebačeno firmi Aerodromi Srbije?

Da li je Republika dužna sada Gradu Nišu razliku od 3 milijarde dinara (razlika između utvrđene vrednosti zemljišta i onoga što je bila procena duga tokom otimanja)? – još jedno je od pitanja.

Mnogo je nedoumica i oko mikropreduzeća Aerodromi Srbije doo, ističu, koje je osnovano 2016. godine i koje je pre poklona iz Niša imalo ukupan kapital svega 10 miliona dinara – 1.000 puta manje od vrednosti zemljišta.

Još jedno od pitanja NKD-a nadležnima je i koji je dalji plan razvoja ovog preduzeća, koje 2017. nije imalo nijednog zaposlenog, a po nezvaničnim podacima trenutno imaju svega 4 zaposlena, a koji nema nikakve sertifikate ili institucionalno iskustvo u upravljanju aerodromima.

Brine i što ovaj doo nije obveznik revizije i što poslovanje ovog subjekta građani neće moći da kontrolišu. Da li je to i cilj celog preuzimanja niškog aerodroma? Šta se desilo sa dve parcele Aerodroma Niš koje nisu prenete na „Aerodrome Srbija doo“, a jesu deo inicijalnog poklanjanja Aerodroma? – dodaju u NKD.

Na kraju, pitaju i zašto se pomenuti poslovi kriju od građana, kao i informacije i ugovor o koncesiji Aerodroma „Nikola Tesla“ koji i nakon brojnih obećanja i dalje nije objavljen. Skriven je i proces prenošenja vlasništva Aerodroma Niš, te iz NKD sumnjaju i pitaju da li se sprema nova koncesija i u Nišu?

Izvor: Juznevesti.com