Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozvali su medijske radnike da na Svetski dan slobode medija, koji se obeležava danas, u pet do 12 isključe ton, zamrače ekrane i da se ćutke zajedno suprotstave daljem unižavanju profesije i učine sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana.

„Uloga i cilj novinara mora biti slobodno i odgovorno informisanje i doprinos kritičkom javnom dijalogu u društvu, a ne poslušničko ispunjavanje želja vlasti i političkih i ekonomskih moćnika“, ističe se u proglasu dva novinarska udruženja i sindikata Nezavisnost.

Navodi se i da vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politike medija.

„Vlast je najodgovornija za zloupotrebe javnog novca, zastrašivanja, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija“, ističu u proglasu.

Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene pokazuje lista medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu na kojoj se Srbija nalazi na 90. mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, navedeno je u saopštenju.

Na Međunarodni dan slobode medija udruženja i sindikati ukazali su na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji težak i odgovoran posao obavljaju nesigurni za svoj opstanak i za ponižavajuće plate koje su na samom dnu lestvice među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

Podsećaju i da su vlast i država dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede slobodan rad, bez diskriminacije, pritisaka i cenzure, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i „Nezavisnost“ ponovili su zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi.

Zahtevaju i da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, posebno da se unapredi zaštita novinara od sve češćih pretnji i pritisaka putem društvenih mreža.

UNS: Vlada da uspostavi dijalog sa medijima

Udruženje novinara Srbije (UNS) je takođe pozvalo medije da se pridruže akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, a u svom proglasu od Vlade Srbije zahtevaju da uspostavi dijalog sa novinarima i medijima, uvažavajući standarde novinarske profesije i potrebe građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem.

U proglasu koji je objavljen danas, UNS zahteva da Vlada do kraja godine omogući izradu medijskih zakona proizašlih iz Strategije razvoja sistema javnog informisanja (Medijska strategija) i da u njenom sprovođenju predloži zakone kojima će podsticati poštovanje profesionalnih i etičkih standarda u medijima, kao i radna prava novinara i medijskih radnika.

Zahteva se da se izmenama medijskog zakonodavstva osigura obaveza lokalnih samouprava, osim u gradovima sa više od 300.000 stanovnika, da izdvajaju najmanje dva odsto budžeta za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja uključujući i informativne programe.

UNS u proglasu traži i da do promene medijskog zakonodavstva Vlada odnosno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvo kulture i informisanja jasno daju na znanje lokalnim samoupravama da neće tolerisati zloupotrebe u projektnom sufinansiranju medija.

Zatim se traži da organi na svim nivoima vlasti poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i odgovaraju na zahteve medija ne delići ih na podobne i nepodobne.

Traže da država dokle god je suvlasnik medija poštuje radna i profesionalna prava novinara i medijskih radnika.

Zahteva se da Vlada pruži podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubistvo novinara Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.

UNS zahteva i da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine počne da radi svoj posao i kada su u pitanju sudbine više od 40 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, tokom NATO agresije 1999. godine, kao i na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

Iz UNS-a navode da će godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiti po paljenju kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića, pretnjama zatvorom za novinare zbog kršenja pretpostavke nevinosti, pritiscima i koncentraciji vlasništva u medijima.

Kako su dodali, novinari će godinu pamtiti i po prvostepenoj presudi ubicama vlasnika i novinara „Evropljanina“ i „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije koju su čekali dve decenije i brzom podizanju optužnice protiv predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za paljenje kuće Milana Jovanovića.

„U godini za nama nastavljen je sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja. Osim lokalnih konkursa, i konkurs Ministarstva kulture i informisanja za televizije i produkcije prvi put s razlogom osporila su reprezentativna novinarska udruženja. Sve više novca, suprotno propisima, dobili su provladini tabloidi koji otvoreno krše Kodeks novinara“, navode iz UNS-a.

Podsećaju i da na Svetski dan slobode medija vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović, 19. dan štrajkuje glađu jer Upravni sud u Novom Sadu četiri godine odugovlači spor po njenoj tužbi što ima lokalnu, a mora da plaća regionalnu frekvenciju.

UNS navodi i da je Vrhovni kasacioni sud avgusta 2018. presudio je da je novinarka Politike Svetlana Vasović Mekina nezakonito otpuštena nakon što je objavila ekskluzivnu informaciju o planu priznavanja Kosova po instrukcijama Stejt departmenta Sloveniji, a da direktorka lista Mira Glišić Simić ne poštuje sudsku odluku i koleginicu ne vraća na posao, dok država kao suvlasnik to toleriše.

Izvor: N1info.com