Venecula je i dalje na ivici građanskog rata, nakon što je u ranim jutarnjim časovima ovog ponedeljka, mala grupa vojnika pokušala da izvrši puč protiv Madurovog režima, ali u tome nije uspela.

Ovo je rezultiralo hapšenjem 25 vojnika Nacionalne garde Venecuele koji su privremeno zauzeli policijsku stanicu nedaleko od predsedničke palate u Karakasu.

Ukupno je uhapšeno 27 vojnika – što je dalje rezultiralo neredima u okolnim naseljima, koji su se, sudeći po izveštajima nastavili i tokom noći.

Barikade u Venecueli Foto: Rojters

Nakon pobune i nakon uspešne (i nasilne) vladine reakcije, pobune su se proširile, i nastavile čak i rezultirajući kratkim kidnapovanjem vladinih službenika i krađom oružja od strane druge pobunjene jedinice u naselju Kotiza, protesti su se proširili i zahteva se momentalno puštanje na slobodu svih uhapšenih vojnika.

Njihove aktivnosti Madurova vlada ocenila je kao “izdajničke“ i “motivisane mračnim interesima ekstremne desnice“, kako je izjavio na državnoj televiziji Venecuele, Dozdado Kabelo, desna ruka predsednika Nikolasa Madura, takođe je i dodao da su “zarobljeni, neutralizovani i da su se predali u rekordnom roku“ Nikolasa Madura.

Nekoliko časova pre hapšenja pučista, više video klipova je objavljeno na društvenim mrežama, koji su prikazivali kako vođe puča stoje u mraku i pozivaju građane Venecuele da ustanu protiv režima i podrže puč. Na jednom od snimaka, čovek identifikovan kao Luis Bandres je izjavio, “Tražili ste da izađemo na ulice i branimo Ustav. Evo nas. Imamo trupe, vojska je izašla, i danas neka izađe narod da nas podrži“.

Hapšenje pobunjenih vojnika

Međunarodni mediji navode da je većina ovih protesta ugušena od strane specijalne policije, ali da sporadični sukobi i dalje traju na nekim mestima u Venecueli.

Preciznije, lideri opozicije u zakonodavnim telima su pozvali na masovne nacionalne proteste najavljene danas, nakon što je Vrhovni sud Venecuele najavio da će odbaciti sve mere koje je Parlament Venecuele izveo protiv Nikolasa Madura, pa i proglašenje njegovog predsedničkog mandata nelegitimnim.

Ipak, do sada, kratkotrajni vojni puč je po svemu sudeći imao samo mali odjek i da je u pitanju izolovan događaj, u kome su bili umešani samo oficiri nižih činova sa vrlo malo moći da postignu domino-efekat koji bi rezultirao masovnim prelascima vojske, policije i vladinih službenika na stranu opozicije. Na državnoj televiziji objavljeno je da, “Oružane snage Venecuele kategorično odbijaju da učestvuju u ovakvim akcijama…“.

Venecuela je jedna od retkih socijalističkih država u svetu, i trenutno se nalazi u ogromnim ekonomskim problemima. Inflacija se približava cifri od 2 miliona posto, i u zemlji vlada nestašica maltene svega, od najosnovnijih namirnica do dečijih pelena.

Sve se ovo događa nekoliko meseci nakon što su i Trampova administracija i američki Kongres sve otvorenije počeli da pozivaju na promenu režima u Venecueli.

Predgrađe Kotiza, Karakas

U međuvremenu ministar spoljnih poslova Venecuele Areaca je izjavio da, “ništa što opozicija radi ne dolazi bez pretnodnih konsultacija i odobrenja Stejt dempartmenta…Oni kažu, moramo da se konsultujemo sa ambasadom. Moramo da se konsultujemo sa Stejt departmentom“.

Obaveštenje Bele kuće

U jeku ovog haosa, Bela kuća je danas objavila da kao legitimnog predsednika Venecuele priznaje Huana Gvaida, trenutnog predsednika parlamenta, kog je sam parlament Venecuele proglasio za predsednika prethodnih dana. Sa ovom eksplicitnom podrškom, situacija u Venecueli poprima izgled uspešnog političkog puča, finansiranog i pripremanog iz Amerike po već viđenom scenariju.

Poruka venecuelanskih vojnika Americi
“Bićemo vaš latinoamerički Vijetnam“

Naša stvar