Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio je da, ako Preševo, Medveđa i Bujanovac sporazumom sa Srbijom budu pridruženi Kosovu, a Skupština Kosova ne bude to odobrila, biće organizovan referendum ili će on podneti ostavku.


Gostujući u emisiji Raport Tv, Tači je poručio da pripajanje Bujanovca, Medveđe i Preševa može biti deo sporzuma sa Srbijom i da u tom slučaju, to neće biti kršenje, već, menjanje Ustava, prenosi Kossev.

“Čak i kritičari ne mogu da kažu da je to kršenje Ustava, Ustav nećemo kršiti, već menjati. Postićićemo sporazum, predložiti ga Skupštini Kosova koja može da ga usvoji ili ne.

Ako se Bujanovac, Medveđa i Preševo po sporazumu pripoje Kosovu, a Skupština Kosova to ne odobri, ja ću podneti ostavku i raspisati referendum,” poručio je Tači u emisiji Report Tv u ponedeljak uveče, prenosi Gazeta Express.

Smatra da bi na referendumu pobedio jer 99 odsto ljudi iz Bujanovca, Medveđe i Preševa želi da se pripoji Kosovu, dok oko između 75 i 80 osdto građana na Kosovu dele istu želju.

Negirao je i da bi sporazum mogao da podrazumeva odricanje od dela teritorije Kosva. Tači je rekao i da je spreman da se odazove na potencijalni poziv Specijalnog suda u Hagu.

izvor nezavisni.rs